Torgny och Marie


LITE OM OSS


En tanke, växte till ide! 
Med rötter i jordbruk och företagande började tankarna snurra när vi fick syn på en artikel av GrannGrönt.
Vad kan man göra med tomma byggnader på landsbygden?
Färska kryddor? kunde detta kanske vara ett frö att så?

Här är vi nu och odlar färska örter och kryddor till restauranger och butiker.

Hur går det till?

Kryddorna odlas i specialbyggda torn innehållande automatisk bevattning och extra tillsatt ljuskälla. I vardera torn ryms det 288 st små krukor innehållande blandade kryddor.

Krukorna fylls med en särskild blandning av kokos som gör att dom ska få en extra fin smak. Tillsättningen av ljuset och kokosblandningen gör att kryddorna frodas. 

När kryddorna är redo för skörd så klipps en del av bladen ner och resten får fortsätta gro.

Tornen!

HISTORIA

Uddarps gård har funnits i familjens ägo sedan 1921 då köptes gården utav Torgnys morfar.

På den tiden var det en traditionell gård med allt vad det innebar.

Mjölkproduktion, grisar och ett antal höns. Äggen bytte mormor mot andra varor i byn.

Det som var lite speciellt med gården var att det fanns ett eget kraftverk som inte bara gav ström åt gården utan även kraft till sågverket som fanns på gården.

Vårvinter 1935, brann den dåvarande ladugården ner och en ny uppfördes under samma år vilket gjorde att djuren klarades sig ifrån kylan och kunde komma inomhus innan vintern kom.

Från tidigt 60-tal till och fram till 90-talet drevs gården av föräldrarna med inriktning på gris och äggproduktion.

En del av ovan nämnda ladugård har nu renoverats och gett plats åt vår hydroponiska kryddgård.